Een laptop, tablet of smartphone, acht dollar per maand en een 3G- of wifi-verbinding. Dat is wat je nodig hebt om via een livestream televisie te kijken. Althans, in delen van de Verenigde Staten. Omroepen vinden het diefstal.
Het bedrijf Aereo, opgericht in februari 2012 door de Indiase immigrant Chet Kanojia (43) en gevestigd in New York, plukt het televisiesignaal uit de ether en stuurt dit via minuscule antennes door aan abonnees.
Diefstal, vinden de grote televisiestations, die met de komst van smart-tv’s en apparatuur waarmee commercials kunnen worden overgeslagen, al voor grote uitdagingen staan. “We geloven dat het verdienmodel van Aereo drijft op het stelen van de creatieve content van anderen”, aldus CBS tegen The New York Times.
Voor iedere abonnee plaatst Aereo twee antennes ter grote van een duim. Deze antennes bieden iedere klant te mogelijkheid te kijken en op te nemen. Volgens Kanojia zijn de diensten die Aereo biedt niet wezenlijk anders dan een particulier die zelf een sprietantenne koopt en die op zijn eigen dak plaatst.
Tegen innovatie
Twee weken geleden besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof zich dit jaar te buigen over de aanklacht van de traditionele omroepen. Toch maakt Kanojia zich geen zorgen. “Ik kan me niet voorstellen dat de rechters tegen innovatie zijn”, zegt hij tegen The New York Times.
Amerikaanse kabel- en satellietmaatschappijen betalen de grote televisiebedrijven nu jaarlijks honderden miljoenen dollars voor het recht om hun programma's aan hun abonnees door te zenden. De tv-netwerken vrezen dat, als de rechter in het voordeel van Aereo beslist, kabel- en satellietmaatschappijen dezelfde technologie willen gebruiken.
Twee grote omroepen, CBS en FOX, hebben inmiddels laten weten hun uitzendingen via de ether te staken als de rechter in april in het voordeel van Aereo beslist. In dat geval gaan ze liever door als betaalde kabelzenders.
Nederland
In Nederland voegt een bedrijf als Aereo weinig toe. In december 2006 kwam er een einde aan analoge ethertelevisie. De circa 74.000 huishoudens die nog televisie keken via een sprietantenne hadden vanaf dat moment een ontvanger nodig.
Wie tegenwoordig zonder kabelaansluiting naar Nederland 1, 2 en 3 wil kijken, heeft aan een ontvanger en een binnenantenne genoeg. Programma's op die zenders worden onversleuteld uitgezonden. Wie ook programma's van de commerciële en buitenlandse omroepen wil zien, heeft ook een insteekkaart nodig. Daarvoor moet bij KPN een Digitenne-abonnement worden afgesloten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl